Η νέα συμμετοχή του Guest Creatives project αντλεί έμπνευση από την ιδέα της Ελληνικής Επανάστασης και είναι εστιασμένη στη δύναμη της Ελευθερίας. Βασισμένο σε ιδέα της Αλεξάνδρας Σταυροπούλου και φωτογραφημένο από τον Χρήστο Πρεντουλή, το project με τίτλο “Ελευθερία / Freedom” είναι κάτι παραπάνω από fashion story. Πρόκειται για μια επαναστατική προσέγγιση της ελευθερίας όπως αυτή ορίζεται από τη συνύπαρξη παραδοσιακών και αναδυόμενων αισθητικών. Και δημιουργήθηκε για να φιλοξενηθεί σε τρείς διεθνείς pop up exhibitions.

Παραδοσιακό σιγκούνι, Tzamalas Traditional Costumes. Μπορντό παντελόνι Daphne Valente, Muses Corfu.

Η δύναμη των Ελλήνων 

“Το ζητούμενο, ένα φωτογραφικό αφιέρωμα για την επέτειο των 200 Χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης. Η υλοποίηση, μια παραγωγή με πολύ χρώμα σε έντονη αντίθεση με τις ασπρόμαυρες εικόνες που πλαισιώνουν συνήθως αυτό το ιστορικό γεγονός.” λέει αναφορικά με το concept ο Χρήστος Πρεντουλής. “Φωτογράφησα το μοντέλο με φωτισμούς σύγχρονης εποχής σε συνδυασμό με διαχρονικούς συμβολισμούς. Στόχος μου η απόλυτη εναρμόνιση τους.”

“Κάποια από τα πορτραίτα είναι φωτισμένα γραμμικά, σα να περνάει νοερά το φως μέσα από την Ελληνική σημαία. Είτε με λευκές, είτε με χρωματιστές ακτίνες φωτός για να υπάρχει μια συνοχή με το styling που είχαμε σκεφτεί. Η επετειακή αυτή φωτογράφιση ατυχώς συνέπεσε με ένα άλλο ιστορικό γεγονός… Με μια ακόμα ανακοίνωση απαγορευτικών μέτρων κυκλοφορίας, και με αντιδράσεις όπως πορείες στους δρόμους, που έφεραν τη δημιουργική ομάδα μας αντιμέτωπη με απρόβλεπτα εμπόδια και σοβαρές δυσκολίες. Ευτυχώς η φωτογράφηση συνεχίστηκε στο studio με ένα μωρό και ένα λευκό περιστέρι. Συμβολισμοί της ζωής, της γέννησης, της ελπίδας και της ελευθερίας! Με αυτόν τον τρόπο θέλησα να βάλω στο concept την δύναμη των Ελλήνων!”

Φόρεμα Daphne Valente, μπολερό Tzamalas Traditional Costumes, Muses Corfu.

Επαναστατική έμπνευση

“H Επανάσταση, εξ ορισμού είναι ανατροπή, αντίδραση, βαθιά αλλαγή. Και είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.” δηλώνει η ιδιοκτήτρια του concept store MUSES Corfu Αλεξάνδρα Σταυροπούλου, μιλώντας για την έμπνευση πίσω από το νέο φωτογραφικό project η του concept store που αποτυπώθηκε από τον φακό του Χρήστου Πρεντούλη. “Η επανάσταση εκφράζεται μέσα από χρώματα που σηματοδοτούν έντονα το Ελληνικό στοιχείο, όπως το μπλε και το λευκό. Εκφράζει τις διακυμάνσεις που πέρασε η χώρα έως να αφυπνιστεί η εθνική συνείδηση, μέσα από το μαύρο. Και απογειώνεται μέσα από την εξέγερση του κόκκινου. Το MUSES Corfu inspirational Greek concept store έδωσε το έναυσμα για τη φωτογράφιση επιλέγοντας τα ρούχα, τα αξεσουάρ, τα κοσμήματα, τα αντικείμενα και τις αυθεντικές παραδοσιακές φορεσιές. Το αποτέλεσμα της συνεργασίας θα ταξιδέψει στο εξωτερικό για να στηθεί ως pop up exhibition σε Νέα Υόρκη, Βερολίνο και Παρίσι.” λέει η Αλεξάνδρα.

Φέσι, Tzamalas Traditional Costumes, Muses Corfu.

Ο αρμονικός συγκερασμός παραδοσιακού και μοντέρνου

“Η εξωστρεφής αυτή ενέργεια έχει επαναληφθεί και στο παρελθόν με διαφορετική θεματολογία στις ίδιες πόλεις. Οι εικαστικές pop up εκθέσεις μας εξάγουν Ελληνικό πολιτισμό με εναλλακτικό και «επαναστατικό» τρόπο. Μέσα από τις εικαστικές πρωτοβουλίες μας στόχο έχουμε να εκφράσουμε τον αρμονικό συγκερασμό παραδοσιακού και μοντέρνου. Πρόκειται για την χαρακτηριστική αισθητική συνύπαρξη που έχει κάνει το MUSES Corfu inspirational Greek concept store γνωστό παγκοσμίως.”

Φωτογράφος: Christos Predoulis 

Styling : Thalia Tzanetis 

Assistant stylist : Victoria Koutsioubas 

Make up + Hair : Thalia Tzanetis 

Model: Marouso Tzaneti via agenciamodels_athens

Οι μπότες που χρησιμοποιήθηκαν στη φωτογράφιση είναι από προσωπική συλλογή.


Επιμέλεια παρουσίασης, Λένα Παπαχριστοφίλου